17 Ekim 2014 Cuma

TTK Hükümlerince Gemilerin Gemi Sicilinden Terkini (Milli Gemi Sicili)

                                   GEMİLERİN SİCİLİNDEN TERKİNİ                                        
      
        Gemilerin gemi sicilinden terkini iki şekilde olur;
1)      Talep üzerine terkin
2)      Resen terkin (Zorunlu)

                                  TALEP ÜZERİNE TERKİN
*      Tescili isteğe bağlı gemilerin sicil kaydı malik veya maliklerin istemi üzerine herhagi bir sebebe bağlı olmaksızın silinebilir.
Tescili isteğe bağlı olan gemiler;
1)      18 grostondan küçük gemiler
2)      Yatlar
3)      Sadece gezinti, spor, bilim vs. amaçları ile kullanılan gemiler
*      Tescili zorunlu gemiler ise;
Kurtarılamayacak şekilde batar
Tamir kabul etmez hale gelir
Veyahut her ne surette olursa olsun Türk bayrağı çekme hakkını kaybederse istem üzerine sicilden kaydı silinir.
*      Gemi siciline tescili zorunlu ve zorunlu olmayan gemilerin sicilden terkininde ki fark sadece yukarıda bahsedilen durumlar söz konusu olduğunda tescili zorunlu bir gemi talep ile sicilden silinebiliyor. Fakat tescili zorunlu olmayan bir gemi bu şartlar aranmaksızın sicilden terkin edilebilir. Ancak sadece malik ve maliklerin isteğiyle gemi siciline terkini isteğe bağlı olan geminin talep ile sicilden terkini için gemi üzerinde ipotek alacaklılarının ve ipotek üzerinde hak sahiplerinin 3. Kişilrin onayı gerekir. (  TTK m.965 İstem üzerine silinme )
*      Gemi TTK m. 933 hükümlerinde tanımlandığı şekilde;
Tamiri hiç
Veya bulunduğu yerde mümkün değil ve tamir edilebileceği yere götürülmeside imkansız olan
tamir kabul etmez gemi haline gelmiş ise sicil memuru gemi ipoteği alacaklılarının kimler olduğunu ve yerleşim yerlerini bilmiyor ise TTK m.966/1 hükümlerine göre ilan yapar ve hak sahiplerinden uygun süre içinde itirazlarını bildirmelerini ister. İtiraz edilmez veya mahkemece itirazlar yerinde görülmez ise gemi kaydı silinir.
*      Geminin Türk bayrağı çekme hakkını kaybettiği durumda ise kayıt ancak ipotek alacaklıları ve ipotek üzerinde hak sahibi olan 3. Kişilerin izni ile silinebilir.

                                                              RESEN TERKİN

*      TTK m. 966’ya göre
1)      Esaslı şartlarından birinin var olmaması sebebiyle tescili caiz olmayan bir gemi sicile tescil edilmiş ise
2)      Gemi kurtarılamayacak şekilde batmış ve TTK m. 933/1a’ya göre tamir kabul etmez gemi haline gelmiş ise ve bunlar sicil müdürlüğüne bildirilmemiş ise TTK m. 33 gereği;
Sicil müdürlüğü ilgilileri belirleyeceği süre içinde işlemlerini yerine getirmeleri için davet eder. İlgililer davete icabet etmez ve mazeret de bildiremez iseler haklarında idari para cezasına hükmolunur. Sicil müdürlüğü işlemleri resen yapar, kaçınma ve itirazlar süresi içinde yapılmaz ise gemi sicilden silinir. Malik-malikler ve diğer hak sahiplerinin kim oldukları ve yerleşim yerleri bilinmiyor ise silinmeye çağrı ve belirlenen süre Türkiye Ticaret Sicili Gazatesi ile uygun görülen diğer bir gazate ve varsa şirketin internet sitesinde ilan edilir, ilan belgesi sicil müdürlüğü ve mahkeme divanhanesine asılır.
*      Bir ipotek alacaklısı gemi ipoteğinin hala var olduğunu ileri sürerek Türk bayrağı çekme hakkını kaybetmiş bir geminin sicilden terkinine itiraz ederse, terkin durur ancak gemnin Türk bayrağı çekme hakkını kaybettiği sicile kayıt olunur.
*      Ayrıca TTK m. 967’ye göre sicile kaydedilmiş bir gemi üzerinde
20 yıl boyunca hiçbir işlem yapılmamış
UDH Bakanlığınca da artık böyle bir geminin bulunmadığı veya gemi vasfını yitirdiğine dair bilgi alındıktan sonra
Eğer üzerinde ipotek de yoksa
Gemi TTK m.966’da bahsedilen prosedüre bağlı olmaksızın sicilden terkin edilir.

*      Ayrıca geminin sicilden terkini ile alakalı son bilgi gemi ancak bir sicile kayıtlı olabilir yani yabancı bir sicile kayıtlı ise Türk sicilinden çıkmalıdır, Türk sicilleriden Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslar arası Gemi Sicillerinden bir tanesine kayıt olabilir. Diğer kayda geçisinde ötekinden kaydı resen düşürülür.
   
      Notlar yazılırken Yrd. Doç. Dr. Fevzi TOPSOY'un Deniz Ticaret Hukuku ders notlarından ve Prof. Dr. Rayegan KENDER, Prof. Dr. Ergon ÇETİNGİL, Prof. Dr. Emine YAZICIOĞLU'nun Deniz Ticaret Hukuku kitabıdan yararlanılmıştır detaylı bilgi için bu kaynaklara bakılması tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder